+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 03.03.2017. године

„Електрокрајина“ је у 2016. години наставила тренд унапређења пословнo-финансијских резултата, који се, прије свега, огледају у смањењу дистрибутивних губитака, одржавању високог нивоа наплате, те повећању укупних прихода и нето добити.

Сека Кузмановић, директорица „Електрокрајине“, истиче да су дистрибутивни губици предузећа лани смањени на нови најнижи ниво у послијератном периоду.

„Дистрибутивни губици су прошле године снижени на 13 одсто, што је доскора био незамислив циљ. То смо, прије свега, остварили значајним инвестицијама у модернизацију мреже, измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије, али и сталним мјерама на контроли и сузбијању неовлаштене потрошње“, изјавила је Сека Кузмановић.

Указала  је да су укупне прошлогодишње инвестиције „Електрокрајине“ износиле 26,4 милиона КМ, углавном у изградњу и реконструкцију дистрибутивне мреже, али и у изградњу нових пословних објеката и набавку нових радних машина и возила.

„„Електрокрајина“ је током прошле године изградила 187 километара нове дистрибутивне мреже и санирала постојећу мрежу у дужини од 212,5 километара. У том периоду је изграђено и санирано чак 145 трафо-станица“, нагласила је Сека Кузмановић.

Elektrokrajina3 (Custom)

 

Када је ријеч о борби против неовлаштене потрошње електричне енергије, лани је откривено 576 таквих случајева, на основу којих су поднесене 202 кривичне пријаве и 37 тужби против несавјесних потрошача.

Родољуб Топић, извршни директор за економске послове „Електрокрајине“, каже да је ниво наплате електричне енергије у прошлој години задржан на високом нивоу од 101 одсто, укључујући наплату потраживања по склопљеним репрограмима и нагодбама путем медијације.

Топић истиче да је унапређење пословних параметара предузећа утицало и на боље финансијске резултате. Како је нагласио, „Електрокрајина“ већ читаву деценију  пословну годину завршава са позитивним резултатом.

„Укупни приходи „Електрокрајине“ у 2016. години износили су 235,7 милиона КМ, те су за 8,5 одсто већи него претходне године. Нето добит предузећа је, такође, забиљежила годишњи раст и то од 5,9 одсто, на 265.586 КМ“, прецизирао је Топић.