+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 10.07.2014. године

Зависно предузеће „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука и Удружење иноватора града Бања Лука данас су организовали пригодни умјетнички програм поводом 158. годишњице рођења Николе Тесле и положили цвијеће испред његове бисте која се налази поред улаза у сједиште предузећа у центру Бање Луке.

Ученик генерације бањолучке Економске школе Милош Ковачевић је у част српског научника који је иновацијама из области електро и радио технике задужио цјелокупно човјечанство одржао пригодну бесједу, док је нумеру на гитари извео Бобан Аџић, професор Музичке школе „Владо Милошевић“.

Том приликом су директорица „Електрокрајине“ Сека Кузмановић и представници Удружења иноватора града Бања Лука, Ана Вуковић и Драган Покрајац, положили вијенац испред бисте Николе Тесле, једног од највећих свјетских научника и проналазача у историји.

Свечаности је присуствовала комплетна Управа „Електрокрајине“, радници предузећа и чланови Удружења иноватора града Бања Лука.

{loadposition tesla}

Бесједу Милоша Ковачевића о Николи Тесли објављујемо у цјелости

„Бескрајан плави круг и у њему роман“

Тешко је говорити о Николи Тесли. Тешко је ту огромну причу, тај универзум ријечи преточити у нешто кратко, јасно и уређено. Некако тај универзум, као и овај постојећи, сами по себи имају већ неке законитости и правила и уређен систем по некаквом природном закону. Истина, нико их сем њих самих и не разумије баш најбоље. Али, ако ме већ питате да говорим, Николи Тесли у част, допустите да то урадим по сопственом опхођењу и чистој намјери, макар био само још једна кап океана написаних ријечи које се универзума званог Никола Тесла нису ни дотакле.

Скоро сваки човјек на земљи чуо је то име… Застанимо мало! Никола Тесла… Ослушните ово име и презиме на час. Можда вам сада ништа не говори, али ја вам савјетујем, када будете сами са собом, у себи изговорите то име. Нека чудна енергија има у њему. Електрицитет, шта ли је? Но, чињеница о масовности којој је то име познато на овоме свијету, али и чињеница да и 158 година по рођењу овог духа не престаје спомињање тог имена, говоре нам само о величини тог непознатог нам универзума. Није ни ред да се задире дубоко у ту материју, да се не поремети часовник који перфектно ради свој посао. Тај часовник о коме причам јесте управо тако добар механизам због наведених разлога. Не престаје прича о њему. Не престаје слављење и уздизање његове вриједности. Е, то га чини тако савршеним. Али, био би он савршен и без нас, у ствари и јесте мало усамљен. Чинимо ли довољно тиме што изговарамо име? Никола Тесла? Што славимо и уздижемо оставштину његову? Не! Не чинимо… Никола Тесла није име! Никола Тесла није сат. Није то ни универзум! Шта је, питамо се? Никола Тесла је роман, који нема почетка и нема краја. Гдје год да се окренете, шта год да видите, невидљиви ланац довешће вас управо у тај роман. Ето толико нас је задужио. За вјечност, а и дуже! Свијет је овај Никола Тесла! Никола Тесла је роман о врлинама, манама, жељама, могућностима, скромности, поштењу, знању, уму, науци, о пријатељству и разумијевању с природом чији смо дио, роман који доказује како од доброг учинити боље а на радост, не на штету. И тај роман звани Никола Тесла, никада неће бити доречен. Погледајте само фотографију тог човјека, позу са прстима на десном образу и главом нагнутом мало унапријед. Зар је то положај тијела и поглед који говори: ,,Постоји крај“? Његова родна кућа, од овог мјеста налази се западно. Али волио бих да заједно са вама ствари поставим другачије. Хајде да од сада говоримо како је кућа Николе Тесле источно од овог мјеста. Истина, обићи ћемо читав свијет како бисмо дошли до ње, и опет ће нам фалити до овог мјеста гдје стојимо. Али управо то и јесте поента. Кућа Николе Тесле је читав овај свијет, па и више! А бескрај тај на смиље и Смиљан мирише. Читав свијет да зна коме да се поклони… и читав свијет да научи бар сажетке тог романа… Но ми! Ах, ми… Ето проблема. Ниво поноса, огроман, ниво ријечи, превелик. А ниво дјела? Гдје ли је… Од наших крајева је потекао и постао краљ свјетске науке. Наша је обавеза да покренемо, не само причу и глас о Николи Тесли, но све оно што је урадио и оставио свијету у аманет. Не да покренемо како бисмо постали краљеви свјетске науке, народи никада и нису постајали краљеви, људи јесу. Али да се побринемо да краљ остане краљ, да Тесла остане Тесла. Да га пратимо, с правом изградимо овај свијет и направимо га бољим мјестом за живот, јер је то и била његова визија. Хајде да онај сат са почетка приче буде још бољи, још јачи, јер тај сат, свјетски је то сат!

Усамљен је овај роман, али и негдје у тамницама људске злобе, похлепе, игре моћи и интереса, лежи и чека. Нада се, да ће умријети задњи.

Надање код нашег бар народа живи увијек, и кад је од најгорег горе, са надањем на мислима на вјечни починак се одлази… Тако и овај роман, живи негдје, далеко од родног прага освјетљен љубављу ка цијелом човјечанству, држећи у њедрима могућности и од највећих нам познатих веће. А шта ми радимо? Чекамо! Но будемо ли чекали, ми на роман а роман на нас, у стварности једино што ће и остати јесте баш надање, да ће човјек заиста схватити овај свијет, прочитати најљепше свјетске романе и визије из њих преточити у стварност вриједну поштовања и дивљења. Ја ћу да сиђем са ове бине, да одем кући и наставим свој живот, сви ћемо! Али нека нам буде за наук да кренемо да тумачимо људе који су схватили свијет, али да их тумачимо на прави начин, јер природа памти и враћа дуплом мјером. Господо доктори, стручњаци, инжињери, па и ви свјетски моћници што не чујете вапај… на вама је одговорност да протумачите свијет. Читајте све свјетске романе и слушајте њих, не своју сујету, интерес и задрти менталитет. Крените од Николе Тесле, вјерујем да је стогодишња визија још ту, међу нама… На крају, пошто сам индивидуа и не могу да кажем скоро ништа у наше име, рећи ћу у своје: ,,Срећан Ти рођендан Никола. Желим ти вјечан роман, јер, не постоји крај! Ти ћеш разумјети о чему причам…“