+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 07.03.2017. године

Директорица „Електрокрајине“ Сека Кузмановић и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој (EBRD) у БиХ потписали су данас у просторијама предузећа уговор о кредиту у износу од 15 милиона евра за потребе модернизације електродистрибутивне мреже.

Ријеч је о повољним кредитним средствима из два извора, односно по 7,5 милиона евра из редовних средстава EBRD-a са каматном стопом од 4,25% и исти износ из средстава Специјалног фонда за зелену енергију (GESF) чији је оснивач и управљач EBRD, са каматом од 0,5%.

Кредитна средства ће се користити за реконструкцију дистрибутивне мреже, измјештање мјерних мјеста и уградњу дигиталних бројила са даљинским очитавањем потрошње за 30.000 купаца електричне енергије са подручја свих радних јединица „Електрокрајине“.

Директорица „Електрокрајине“ је изјавила да се корист од пројекта огледа у планираном смањењу дистрибутивних губитака и текућих трошкова пословања Предузећа, док ће купци добити далеко поузданије снабдијевање електричном енергијом.

„Ова кредитна средства неће представљати финансијско оптерећење за предузеће, већ, штавише, имплементацијом пројекта очекујемо побољшање финансијских резултата“, нагласила је Сека Кузмановић додајући да ће „Електрокрајина“ паралелно радити и санацију мреже из властитих средстава.

{loadposition EBRD}

Јан Браун, директор Канцеларије EBRD-а у БиХ, је изразио задовољство штосу потписалипрви кредит без државне гаранције за једно јавно предузеће у РС.

„Одобравање првог кредита без државне гаранције у РС је потврда нашег повјерења не само у економскустабилност „Електрокрајине“ већ и електроенергетског сектора Републике Српске. У исто вријеме, овај кредит рјешава једно од суштинских питања јер подржава ефикаснији и стабилнији систем дистрибуције који ће бити од користи како за кориснике тако и за животну околину“, казао је Браун.

Жељко Ковачевић, в.д. генералног директора „Електропривреде РС“, који је присуствовао потписивању уговора, изјавио је да „Електрокрајина“ ни по чему не заостаје у односу на остала електродистрибутивна предузећа у окружењу и Европи.

„Овим средствима ће се „Електрокрајина“ само приближити европским стандардима и као таква бити на услузи потрошачима“, истакао је Ковачевић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић указао је да је „Електрокрајина“ као највеће електродистрибутивно предузеће у РС има сталну потребу модернизације и развоја.

Он је поручио да је производња електричне енергије и развој енергетског сектора приоритет за РС у наредном периоду, кроз унапређење пословања, креирање нових инвестиција, проширење постојећих и изградњу нових капацитета.

Потписивању уговора присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, финансијери Специјалног фонда за зелену енергију, те чланови надзорних и руководних органа „Електрокрајине“.