+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 05.11.2016. године

„Електрокрајина“ је у првих девет мјесеци 2016. године наставила тренд унапређења пословних резултата, који се, прије свега, огледају у смањењу дистрибутивних губитака и повећању нивоа наплате, што се одразило и на боље финансијске резултате и нето добит од 1,9 милиона КМ.

Сека Кузмановић, директор „Електрокрајине“, је изјавила да су овогодишњи дистрибутивни губици предузећа, закључно са крајем септембра, износили 13,02 одсто, што је за 0,94 процентна поена ниже у односу на исти период прошле године.

„Показало се да само инвестиције у модернизацију мреже, измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије могу значајније утицати на смањење дистрибутивних губитака“, казала је Кузмановићева.

У вези с тим је поменула пројекат санације дистрибутивне мреже у радним јединицама Приједор, Лакташи и Мркоњић Град за који оцјењује да је у потпуности оправдао очекивања.

„На тим подручјима је дошло до смањења дистрибутивних губитака за два одсто, а очекујемо да ће по завршетку пројекта средином идуће године бити мањи за чак четири одсто“, нагласила је Сека Кузмановић.

Укупне деветомјесечне инвестиције Предузећа износиле су 15,6 милиона КМ, углавном у санацију и изградњу дистрибутивне мреже, али и у изградњу нових пословних објеката, као и набавку нових радних машина и специјалних возила.

{loadposition investicije}

Поред тога, Предузеће проводи инитензивне активности на контроли и откривању неовлаштене потрошње електричне енергије. У прва три квартала су откривена 425 случајева неовлаштене потрошње, по основу чега је поднесено 150 кривичних пријава против несавјесних потрошача.

Родољуб Топић, извршни директор за економска питања, каже да је ниво наплате електричне енергије, закључно са септембром, повећан за 0,66 одсто, на 105,9 одсто, укључујући наплату ранијих потраживања по склопљеним репрограмима и нагодбама путем медијације.

Наглашава да је дошло и до побољшања деветомјесечних финансијских резултата предузећа.

„Укупни приходи закључно са крајем септембра износили су 164,8 милиона КМ, што је за седам одсто више него у истом периоду лани. Нето добит износила је 1,89 милиона КМ, што је значајан напредак у поређењу са упоредним прошлогодињним раздобљем када је остварен губитак од 637.000 КМ“, истакао је Топић.