+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 10.07.2015. године

Савез иноватора Републике Српске је уз подршку „Електрокрајине“ обиљежио у Бањалуци 159 година од рођења Николе Тесле, једног од највећих научника и проналазача у историји.

Тим поводом положено је цвијеће на бисту Николе Тесле испред улаза у зграду „Електрокрајине“, одржане су бесједе и рецитовани стихови, уз музичку пратњу ученика Музичке школе „Владо Милошевић“, након чега је служен парастос у храму Христа Спаситеља.

 

Гордана Лиховић, члан Управног одбора Савеза иноватора РС и радник „Електрокрајине“, казала је да би без Теслиних изума био незамислив данашњи свијет.

Она је нагласила да је улога Савеза иноватора да ради очувања лика и дјела Николе Тесле подржава иноваторе и подстиче младе да се баве креативним изражавањем визија и мисли.

Директорица „Електрокрајине“ Сека Кузмановић казала је да предузеће основну дјелатност заснива на достигнућима овог истакнутог научника, која су и темељ за развој науке и технологије у свим областима у вези са електричном енергијом.

Професор Грађевинске школе у Бањалуци и члан Савеза иноватора РС Сања Цвијић – Вучковић изјавила је да је Тесла дао велики допринос науци, али и иновативном мишљењу.

„Начин размишљања који нам је Тесла показао сваком младом човјеку отвара пут. Тесла је свјетло које нам говори да наука заслужује своје мјесто у нашим животима. Иако је свјетски, Тесла је, ипак, и наш“, истакла је Вучковићева.

Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, данашњој Хрватској. Свој највећи допринос науци и технолошком прогресу свијета дао је као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора и полифазног система произвођења, преношења и коришћења наизмјеничне струје.

Преминуо је 7. јануара 1943. године у Њујорку.

{loadposition Tesla2015}