+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 30.12.2014. године

Управа ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука је данас уприличила традиционално Новогодишње дружење са својим пословним партнерима, највећим купцима и добављачима, и представницима медија.

Сека Кузмановић, директорица „Електрокрајине“, је, у име Управе, присутне укратко упознала са успјесима и изазовима са којима се предузеће сусретало током 2014. године, те пожељела срећну Нову 2015. годину и предстојеће божићне празнике.

{loadposition novagodina}

Указала је да ће се 2014. година највише памтити по катастрофалним поплавама које су погодиле овај крај, многе домове наших радника, као и објекте и постројења самог предузећа. Подсјетила је да је директна материјална штета по „Електрокрајину“ износила више од два милиона КМ, док је укупна штета, рачунајући и индиректне ефекте кроз повећане оперативне трошкове, интервентне активности и немогућност наплате у поплављеним подручјима, била далеко већа.

Пословних резултати у 2014. години су били и више него успјешни у датим околностима. Иако сачињавање годишњих биланса тек слиједи, наше процјене су да ће „Електрокрајина“ 2014. завршити са укупним приходима на нивоу прошлогодишњих од око 210 милиона КМ, док би бруто добит требала износити више од 400.000 КМ, што је нешто бољи резултат у односу на 2013. годину.

Посебно истичемо да смо сталним активностима на контроли и измјештању мјерних мјеста, откривању неовлаштене потрошње, увођењу даљинског очитавања, те санацији постојеће и изградњи нове мреже, наставили тренд смањења дистрибутивних губитака. Процјењујемо да ће дистрибутивни губици у 2014. години износити око 14,3 одсто, што је за 2,2 одсто нижи ниво него у 2013. и уједно најнижи у послијератној историји предузећа.

Други важан показатељ пословања је ниво наплате који је константно током године прелазио 100 одсто, укључујући и наплату потраживања по склопљених репрограмима.

„Електрокрајина“ велику пажњу посвећује инвестицијама, прије свега у изградњу нове и санацију постојеће дистрибутивне мреже, чиме остварујемо наш основни задатак стабилног и квалитетног снабдијевања купаца електричном енергијом. Са реализацијом је почео пројекат санације дистрибутивне мреже и проширењу постојећег АММ система на подручјима радних јединица Приједор, Лакташи и Мркоњић Град.

Значајна средства смо уложили и у набавку нове механизације и изградњу пословних објеката, а све у циљу креирања услова за ефикасније и економичније пословање, те побољшања безбједности и услова за рад запослених.

Планови „Електрокрајине“ у 2015. години се прије свега огледају у намјери наставка инвестиционих активности и досадашњих позитивних трендова по питању смањења дистрибутивних губитака и побољшања процента наплате, што би се одразило и на још боље финансијске резултате.