+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

„Електрокрајина“ је упутила приједлог Влади Републике Српске да се у нови закон о електричној енергији, који је у фази јавне расправе, уврсти одредба о енергетски угроженом купцу, која подразумијева могућност субвенционисања социјално угрожених домаћинстава.

Ову одредбу познају и законодавства у региону – Србији и Хрватској, а занимљиво је да је она била у радној верзији новог закона о електричној енергији, међутим у коначној верзији Нацрта закона о електричној енергији, о којем ће данас бити ријечи на јавној расправи у Бањалуци, она је избачена.

„У нови закон о електричној енергији треба уврстити поглавље о ‘енергетски заштићеном купцу’, који ће прописати субвенције за социјално угрожена домаћинства, као и домаћинства у којима због здравственог стања обуставом испоруке електричне енергије може бити угрожен нечији живот или здравље“, рекао је за „Независне“ Драган Чавић, в.д. директора „Електрокрајине“ и један од најгласнијих заговорника заштите социјално угрожених потрошача.

Он наглашава да посебном уредбом треба прецизно прописати услове за стицање статуса енергетски заштићеног купца, затим количине електричне енергије за које се признаје право на субвенцију и друга питања неопходна за остваривање права тих купаца.

Ова мјера, иначе, требало би да иде на терет буџета РС или локалних заједница јер је социјална политика у искључивој надлежности ова два нивоа власти, а не на терет јавних предузећа, у овом случају „Електропривреде РС“.

У Републици Српској од 2008. до 2012. године постојале су субвенције за струју социјално угроженим домаћинствима, а субвенције су оствариване путем Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, посредством центара за социјални рад и Фонда пензијско-инвалидског осигурања, а корисници субвенција у количини до 150 kWh мјесечно били су пензионери са најнижим пензијама, корисници сталне новчане помоћи, корисници додатака за помоћ и његу другог лица, материјалног додатка, као и корисници додатака за дјецу.

Када је у питању регион, у Србији, рецимо, Уредбом о енергетски угроженом купцу услов за стицање статуса угроженог купца остварује се ако домаћинство са једним чланом има примања до 14.644 динара, са два и три члана до 21.322 динара, итд.

У тој држави домаћинства са једним чланом могу остварити субвенцију од 120 kWh мјесечно, са два или три члана од 160 kWh, са четири и пет чланова од 200 kWh, док домаћинства са шест и више чланова имају право на субвенцију од 250 kWh.

Када је ријеч о Хрватској, њиховом уредбом која третира енергетски угроженог купца предвиђено је да Центар за социјални рад доноси рјешење о признању права на накнаду за социјално угроженог купца, с тим да висина субвенције не може бити већа од 200 куна.

Субвенционисање угрожених домаћинстава на одређени начин обавеза је и Европске уније с обзиром на то да Европска социјална повеља, коју је БиХ потписала још 2004. године, говори о потреби субвенционисања одређеног броја киловата за струју, кубика за воду…

„И те како је важно да се могућност субвенционисања социјално угрожених категорија врати у закон, јер ми дефинитивно имамо велики број угрожених становника и пензионера са пензијом од 160 КМ. Није то ни на какву велику штету, нити су то неки велики новац и милиони људи“, рекла је за „Независне“ Муриса Марић, предсједница Удружења потрошача „Дон“ из Приједора.

(Извор: Независне новине)