+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

„Електрокрајина“ је у првих девет мјесеци ове године остварилa нето добит од 2,7 милиона КМ, што је за чак 26 милиона КМ бољи финансијски резултат у односу на прошлогодишњи исти период.

Захваљујући низу предузетих мјера на реорганизацији и реструктурирању предузећа, „Електрокрајина“ је од лањског деветомјесечног губитка од 23,4 милиона КМ дошла до профитабилног пословања у 2021. години.

Укупни приходи Предузећа од јануара до септембра ове године износили су 111,8 милиона КМ, што је смањење за 11,2 одсто у односу на исти период прошле године, док су расходи истовремено смањени за чак 27 одсто, на 109,1 милион КМ.

„Далеко већа стопа смањења расхода у односу на смањење прихода омогућила нам је да одржимо текућу ликвидност и остваримо позитиван биланс успјеха, који је реално и објективно приказан“, истакао је Драган Чавић, в.д. директора „Електрокрајине“.

Чавић је указао на то да су досљедним активностима краткорочна потраживања у првих девет мјесеци успјели смањити за скоро 40 одсто, односно за више од 10 милиона КМ, те наплатити три милиона КМ отписаних потраживања.

Укупне обавезе смањене су за 8,4 милиона КМ или 3,5 одсто, док су дистрибутивни губици умањени за 2,7 одсто, са чим Управа предузећа није у потпуности задовољна сматрајући да постоји простор за још већи напредак.

Драган Чавић, „Електрокрајина“

„Остварени резултати показују да смо пословање успјешно прилагодили околностима значајног губитка пословних прихода због законске обавезе престанка послова продаје електричне енергије у склопу пројекта реорганизације електродистрибутивних предузећа“, нагласио је Чавић.

Једна од мјера била је оптимизација радне снаге, због чега је Предузеће у протекле двије и по године за трећину смањило број радника, са 1.908 на 1.270,  што је омогућило вишемилионске уштеде на платама.

У електродистрибутивну мрежу и друге развојне пројекте у протеклих девет мјесеци уложено је 16,6 милиона КМ.

„За двије и по године од како се налазим на челу Предузећа, у дистрибутивну мрежу смо инвестирали 60 милиона КМ. Изграђено је и санирано 913 километара водова и 330 трафостаница, што је максимум у границама наших финансијских могућности. Свјесни смо да то није довољно, јер би за потпуну реконструкцију мреже на подручју Крајине, према неким процјенама, требало више од пола милијарде КМ, што увелико премашује наш инвестициони потенцијал“, закључио је Чавић.