+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Предузеће „Електрокрајина“ Бањалука је у досадашњем дијелу великог пројекта реконструкције електродистрибутивне мреже обезбједила квалитетније снабдијевање струјом за више хиљада потрошача у шта је инвестирала 4,1 милиона КМ.

У оквиру пројекта, који је започео у августу прошле године, до сада је за потребе купаца постављено више од 4.200 нових бетонских стубова и развучени проводници у дужини од преко 200 километара.

Пројекат се одвија на подручју радних јединица Бањалука, Приједор, Козарска Дубица, Нови Град, Градишка, Лакташи, Србац, Прњавор, Мркоњић Град и Шипово, а ускоро ће започети и на подручју „Електродистрибуције“ Челинац која дистрибутивно покрива и општине Котор Варош и Кнежево.

Овај трогодишњи инвестициони циклус у другој фази подразумјева измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградњу бројила са даљинским очитавањем електричне енергије.

„Крајњи циљ пројекта укупне инвестиционе вриједности од скоро 30 милиона КМ је обезбјеђење поузданије испоруке електричне енергије за више десетина хиљада потрошача, затим, повећање ефикасности обрачуна и наплате, те значајно смањење дистрибутивних губитака предузећа“, истичу у Управи „Електрокрајине“.

Највеће електродистрибутивно предузеће у РС се истовремено налази у процесу потпуне реорганизације и прилагођавања радних процеса одредбама новог Закона о електричној енергији, у склопу чега ће закључно са крајем ове године у потпуности престати са пословима снабдијевања купаца и постати један од оператора дистрибутивног система у РС.

„Електрокрајина“ је у досадашњем процесу реорганизације дјелатности већ остала без свих индустријских потрошача (437 купаца са високог и средњег напонског нивоа), те више од 2.000 комерцијалних купаца са ниског напона (са годишњом потрошњом преко 35 GWh), а чије снабдијевање је преузела Дирекција за снабдијевање „Електропривреде РС“ у Требињу.

Због неопходности прилагођавања новим условима рада приступило се изради нове систематизације и организације приликом чега је предузеће добровољно, уз утврђене стимулативне отпремине, напустило 398 радника уз предвиђени наставак процеса и у предстојећем периоду како би се задражала оптимална структура и број радника.

Наведене околности губитка великих купаца и обезбјеђења средстава за исплату стимулативних отпремнина радника, уз отежане услове рада због пандемије корона вируса, утицале су да „Електрокрајина“ прво полугодиште 2020. заврши са губитком у износу од 5,5 милиона КМ, што је, ипак, значајно мање од планираног минуса од 13,3 милиона КМ.

Побројани објективни фактори су довели до смањења укупних шестомјесечних прихода предузећа за 30,6 милиона КМ или 25,7 одсто у односу на исти период прошле године, што реално није било могуће у цијелости надокнадити на страни расхода иако су укупни трошкови смањени за 21,3 одсто, односно за 24 милиона КМ.

Упркос свим изазовима, „Електрокрајина“ је у протеклом полугодишту успјела смањити укупна потраживања за 7,7 милиона КМ, док су укупне обавезе умањене за два милиона КМ.

Поред тога, предузеће је у текућој години унаприједило кључне пословне параметре који се огледају у обезбјеђењу квалитетније испоруке електричне енергије, појачаном откривању неовлаштене потрошње, очувању високог нивоа наплате, те смањењу дистрибутивних губитака.