+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука је започела реализацију великог трогодишњег циклуса модернизације дистрибутивне мреже укупне вриједности од скоро 30 милиона КМ.

Пројекат у првој фази предвиђа реконструкцију и изградњу средњенапонске и нисконапонске мреже за више десетина хиљада купаца на подручју свих радних јединица предузећа. У другој фази предвиђено је измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградња бројила са даљинским очитавањем потрошње.

Циљ пројекта је обезбјеђење квалитетније испоруке електричне енергије за купце, затим, повећање ефикасности обрачуна и наплате електричне енергије, те значајно смањење дистрибутивних губитака предузећа.

Ријеч је о пројекту који се финансира кредитним средствима Европске банке за обнову и развој (EBRD), а који реализују домаће фирме изабране на јавном позиву.

Први радови на замјени стубова и постављању проводника на више далеководних праваца и нисконапонској мрежи кренули су на подручју радних једница Градишка и Нови Град, након чега су се проширили на подручје Прњавора и Шипова.

На подручју „Електродистрибуције“ Градишка изводе се обимни радови на реконструкцији средњенапонске мреже приликом чега је постављен више од 250 стубова у рејону Ламинаца, Подградаца, Трошеља и Берека који ће омогућити стабилније и поузданије снабдијевање за више од 5.300 потрошача.

У општини Нови Град је до сада, у склопу пројекта, извршена реконструкција 20 километара нисконапонске мреже са постављених 530 нових стубова за укупно 1.200 купаца електричне енергије. Радовима су обухваћена градско насеље Урије и трафо-подручје „Уска обала“, затим, комплетни рејони Благаја и Буљука, те дијелови насеља Јабланица и Мале Крупске Рујишка.

На подручју „Електродистрибуције“ Прњавор изводи се реконструкција нисконапонске мреже у приградском насељу Бабановци, након чега ће радови бити усмјерени на градско подручје.

У општини Шипово, такође, отпочињу радови на санацији и реконструкцији мреже којом ће, постепено по фазама, бити обухваћена два далеководна правца и осам нисконапонских трафо подручја са близу 700 купаца електричне енергије.

Реализација ће обухватити далеководне правце Чуклић – Натпоље и Шипово – Мујџићи- Стројице, те трафо подручја Бабићи, Соколац- Малиновићи, Старо Шипово, Основна школа, Расадник, Олићи, Ступна и Извор Пливе.

Пројекат „Електрокрајине“ ће се у предстојећем периоду ширити и на подручја радних јединица Бања Лука, Челинац, Приједор, Козарска Дубица, Лакташи, Србац и Мркоњић Град.