+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Banja Luka, 05.11.2016. godine

„Elektrokrajina“ je u prvih devet mjeseci 2016. godine nastavila trend unapređenja poslovnih rezultata, koji se, prije svega, ogledaju u smanjenju distributivnih gubitaka i povećanju nivoa naplate, što se odrazilo i na bolje finansijske rezultate i neto dobit od 1,9 miliona KM.

Seka Kuzmanović, direktor „Elektrokrajine“, je izjavila da su ovogodišnji distributivni gubici preduzeća, zaključno sa krajem septembra, iznosili 13,02 odsto, što je za 0,94 procentna poena niže u odnosu na isti period prošle godine.


„Pokazalo se da samo investicije u modernizaciju mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije mogu značajnije uticati na smanjenje distributivnih gubitaka“, kazala je Kuzmanovićeva.

U vezi s tim je pomenula projekat sanacije distributivne mreže u radnim jedinicama Prijedor, Laktaši i Mrkonjić Grad za koji ocjenjuje da je u potpunosti opravdao očekivanja.

„Na tim područjima je došlo do smanjenja distributivnih gubitaka za dva odsto, a očekujemo da će po završetku projekta sredinom iduće godine biti manji za čak četiri odsto“, naglasila je Seka Kuzmanović. 

Ukupne devetomjesečne investicije Preduzeća iznosile su 15,6 miliona KM, uglavnom u sanaciju i izgradnju distributivne mreže, ali i u izgradnju novih poslovnih objekata, kao i nabavku novih radnih mašina i specijalnih vozila. 

{loadposition investicije}

Pored toga, Preduzeće provodi initenzivne aktivnosti na kontroli i otkrivanju neovlaštene potrošnje električne energije. U prva tri kvartala su otkrivena 425 slučajeva neovlaštene potrošnje, po osnovu čega je podneseno 150 krivičnih prijava protiv nesavjesnih potrošača. 

Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomska pitanja, kaže da je nivo naplate električne energije, zaključno sa septembrom, povećan za 0,66 odsto, na 105,9 odsto, uključujući naplatu ranijih potraživanja po sklopljenim reprogramima i nagodbama putem medijacije.

Naglašava da je došlo i do poboljšanja devetomjesečnih finansijskih rezultata preduzeća. 

„Ukupni prihodi zaključno sa krajem septembra iznosili su 164,8 miliona KM, što je za sedam odsto više nego u istom periodu lani. Neto dobit iznosila je 1,89 miliona KM, što je značajan napredak u poređenju sa uporednim prošlogodinjnim razdobljem kada je ostvaren gubitak od 637.000 KM“, istakao je Topić.