+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Активности Управе „Електрокрајине“ у протекле три године су одличан примјер одговорног, домаћинског и професионалног приступа послу, који је Предузећу донио видљиве позитивне промјене, оцијенио је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске.

Ђокић је након посјете „Електрокрајини“ и разговора са в.д. директора Драганом Чавићем, изјавио новинарима да ово предузеће досљедном контролом прихода и расхода остварује позитиван финансијски резултат.

Наводећи да су електродистрибутивна предузећа у РС завршила процес реорганизације кроз који су значајно смањила број радника понудом стимулативних отпремина, министар Ђокић је истакао да је „Електрокрајина“, за разлику од неких других, одољела притисцима да врши нова запошљавања непродуктивног кадра.

„Управо то желим да афирмишем као одличан примјер пословања, за који је најодговорнији Директор, који је спријечио такву врсту негативног утицаја. Директору Чавићу и менаџменту Предузећа сам захвалан на оствареном циљу који су ресорно министарство и Влада РС ставили пред њих“, нагласио је Ђокић.

Министар  је указао на то да се у наредном периоду на нивоу „Електропривреде РС“ мора покренути велики инвестициони програм реконструкције електродистрибутивне мреже, у чему ће, напомиње, бити важна улога ресорног министарства и Владе РС.

Директор Чавић је изјавио да је министра Ђокића упознао са стањем у „Електрокрајини“, спроведеној реорганизацији и предстојећим изазовима.

Подсјећајући да је „Електрокрајина“ у пројекту реорганизације остала без дјелатности снабдијевања купаца и значајног дијела прихода, Чавић је нагласио да су смањењем броја радника за 33 одсто и мјерама финансијске консолидације направили значајне позитивне помаке.

„Електрокрајина“ је у протеклом периоду успјела консолидовати финансијско пословање и остварити добит у првом кварталу ове године од преко милион КМ. Побољшали смо ликвидност, редовно измирујемо све обавезе према држави, радницима и добављачима. Просјечне плате радника смо од марта 2019. године повећали за скоро 40 одсто, посебно радницима електро струке“, навео је Чавић.

Што се тиче активности на реконструкцији мреже, Чавић је рекао да се тренутно спроводи пројекат из кредитних средстава Европске банке за обнову и развој који ће значајно побољшати стање мреже у појединим локалним заједницама.

„Овај пројекат који је био нешто пролонгиран због пандемије корона вируса, требао би бити завршен до априла 2023. године“, казао је Чавић.

Међутим, како је нагласио, на подручју „Електрокрајине“ постоји потреба за свеобухватном реконструкцијом дотрајале мреже, посебно у руралним крајевима, за што су неопходне огромне инвестиције које увелико превазилазе ограничене приходе овог предузећа.