+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Предузеће „Електрокрајина“ спроводи завршну фазу изградње нове електродистрибутивне мреже до обновљене родне куће Бранка Ћопића у Хашанима, у општини Крупа на Уни.

„Електрокрајина“ је као највеће електродистрибутивно, али и друштвено одговорно предузеће, препознала потребу потпуно нове електрификације до куће у којој се родио истакнути српски и југословенски књижевник који је својим дјелима прославио Хашане и Подгрмеч, те вјечно задужио своје Крајишнике.

У изградњи и реконструкцији мреже на два далеководна излаза укупне дужине од 5,2 километра постављено је укупно 150 нових стубова за 30 домаћинстава у том дијелу Хашана, која ће добити далеко квалитетнију и поузданију испоруку електричне енергије.    

Електродистрибутивна мрежа према Ћопићевој родној кући ради се на потпуно новој траси дужине 3,2 километра, док су на другој дионици дужине два километра замијењени дотрајали стубови. Укупна вриједност инвестиције износи више од 100.000 КМ.

Начелник општине Крупа на Уни, Младен Кљајић, захвалио се „Електрокрајини“ и Министарству просвјете и културе РС, јер несебично дају све од себе да се уреди Бранкова кућа.

Хашани

„Реконструкција нисконапонске мреже пуно значи, да живот није стао иако нам корона не дозвољава много ствари. Поред реконструкције, обновљена је и кућа Бранка Ћопића, а правиће се још и пратећи објекти како би се створила цјелина за посјетиоце“, истакао је Кљајић.

Близак рођак славног писца, Слободан Ћопић, свједочи да је много тога урађено у овом крају, као и да постоје најаве да ће бити освијетљен стари млин, који се налази у рубном подручју.

„Прижељкујемо да оживи овај крај, да Ћопић и његово село опстане, јер то заслужују и Бранко и мјештани“, наводи он.

Поред актуелне инвестиције, „Електрокрајина“ је у протеклој години извршила значајна улагања у обнову електродистрибутивне мреже Крупе на Уни, међу којима је највећа била реконструкција комплетног далековода од Новог Града до највећег крупског насеља – Доњег Дубовика, у дужини од 12 километара.

„Електрокрајина“ је у прошлој години инвестирала укупно 23 милиона КМ у изградњу и санацију 350 километара дистрибутивне мреже и 127 трафо-станица, те друге развојне пројекте на свом дистрибутивном подручју.