+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

„Електрокрајина“ је 2021. годину завршилa са профитабилним пословањем уз остварену бруто добит од 985.000 КМ.

Захваљујући успјешној реализацији низа сложених мјера на реорганизацији и реструктурирању, Предузеће је успјело да губитак од 15,9 милиона КМ из 2020. године преокрене у позитивно пословање у 2021. години.

Укупни прошлогодишњи приходи Предузећа износили су 153,2 милиона КМ, што је смањење за 17,2 одсто у односу на исти период претходне године, док су расходи истовремено смањени за 24,3 одсто, на 152,2 милиона КМ.

„Остварени профит показује да смо пословање успјешно прилагодили новим околностима великог губитка пословних прихода због законске обавезе престанка послова продаје електричне енергије. Штавише, послије дужег низа година Предузеће смо довели у ситуацију да пословну годину заврши без и једног фенинга текућих обавеза према „Електропривреди РС“ и спољним повјериоцима“, нагласио је Драган Чавић, в.д. директора „Електрокрајине“.

Указао је да су досљедним активностима краткорочна потраживања лани успјели смањити за скоро 30 одсто, односно више од 10 милиона КМ, те наплатити 3,8 милиона КМ отписаних потраживања.

Укупне обавезе „Електрокрајине“ су умањене за 7,4 милиона КМ или 3,1 одсто, док су дистрибутивни губици мањи за 0,6 одсто, са чим Управа предузећа није у потпуности задовољна сматрајући да постоји простор за још боље резултате.

Једна од мјера била је оптимизација радне снаге, због чега је Предузеће у процесу реорганизације за трећину смањило број радника, са 1.908 на 1.310, што је довело до вишемилионских уштеда на платама.

„Смањење броја запослених уз унапређење пословних резултата омогућило нам је да повећамо плате, првенствено дефицитарном техничком и другом стручном кадру. Просјечна плата је од марта 2019. године, када сам дошао на чело Предузећа, па до децембра прошле године повећана за 25 одсто, са 986 КМ на 1.229 КМ. Са тим активностимо смо наставили и ове године имајући у виду општи пораст трошкова живота“, казао је Чавић.

Што се тиче активности на унапређењу квалитета испоруке електричне енергије, у Управи „Електрокрајине“ указују да су у електродистрибутивну мрежу и друге развојне пројекте у прошлој години уложили више од 20 милиона КМ.

„Сагледајући протекле три године, у дистрибутивну мрежу смо инвестирали 65 милиона КМ. Изграђено је и санирано 1.000 километара водова и 360 трафостаница, што је максимум у границама наших финансијских могућности. Свјесни смо да то није довољно, јер би за потпуну реконструкцију мреже на подручју „Електрокрајине“ требало више од пола милијарде КМ, што увелико премашује наш инвестициони потенцијал“, закључио је Чавић. ***