+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Banja Luka, 12.05.2015. godine

„Elektrokrajina“ je u prvom tromjesečju 2015. godine povećala ukupne prihode i neto dobit u odnosu na isti period prošle godine.

Preduzeće je u periodu januar – mart 2015. godine ostvarila ukupan prihod od 59,1 miliona KM, što je za 3,9 miliona KM ili sedam odsto više u odnosu na isti period 2014. godine. Ukupni rashodi preduzeća su istovremeno povećani za 3,8 miliona KM ili 7,2 odsto.  

Neto dobit „Elektrokrajine“ u prvom kvartalu 2015. godine iznosila je 2,7 miliona KM, te je za tri procenta veća u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U Upravi preduzeća ukazuju da bi ostvarili još uspješnije rezultate da nije došlo do intenziviranja neovlaštene potrošnje električne energije što je dovelo do blagog povećanja nivoa distributivnih gubitaka.

„Elektrokrajina“ je u prva tri mjeseca 2015. godine otkrila 152 slučaja neovlaštene potrošnje električne energije, te je po tom osnovu podnijela 45 krivičnih prijava i 27 tužbi protiv nesavjesnih potrošača. Distributivni gubici preduzeća u prvom kvartalu iznosili su nešto ispod 19 odsto te su za 0,55 odsto veći u odnosu na prvi kvartal 2014.

„Zbog snježnog nevremena i mećave u februaru i početkom marta većina terenskih radnika je bila angažovana na hitnim intervencijama na sanaciji distributivne mreže, pa su njihovo odsustvo u redovnim aktivnostima pojedinci iskoristili da izvrše nelegalne zahvate na mjernim mjestima koji su doveli do povećanja neovlaštene potrošnje električne energije. Uprava „Elektrokrajine“ je odmah naložila pooštrene kontrole koje su već u aprilu dale pozitivne rezultate, tako da na kraju polugodišta očekujemo niže distributivne gubitke u odnosu na isti period 2014. godine“, kazala je Seka Kuzmanović, direktor „Elektrokrajine“.

Pored toga, preduzeće je u 2015. godini nastavilo sa pojačanim aktivnostima na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, uvođenju daljinskog očitavanja električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže.