+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Прва фаза пројекта модернизације електродистрибутивне мреже на подручју „Електрокрајине“, који се финансира кредитом Европске банке за обнову и развој (EBRD), одвија се планираном динамиком уз обављених 10 одсто уговорених послова, закључно са крајем 2019. године.

Ријеч је о трогодишњем инвестиционом циклусу укупне пројектне вриједности од скоро 30 милиона КМ, који је на терену кренуо у августу 2019. године.

Реконструкција мреже се лани одвијала на територији осам од укупно 11 електродистрибутивних радних јединица предузећа и то Градишке, Прњавора, Мркоњић Града, Шипова, Приједора, Новог Града, Лакташа и Српца.

Извођачи су за нешто више од четири мјесеца поставили око 2.000 нових бетонских стубова и развукли проводнике на траси дужине 60 километра нето инвестиционе вриједности од 1,33 милиона КМ (без укљученог ПДВ-а).

Процентуално највећи обим радова извршен је на подручју „Електродистрибуције“ Шипово и то на два далеководна правца и осам нисконапонских мрежа са око 700 купаца електричне енергије.

„Код нас су практично завршени сви радови у првој фази пројекта, односно подигнути су стубови на далеководима Чуклић – Натпоље и Шипово – Мујџићи – Стројице, те на трафо-подручјима Бабићи, Соколац – Малиновићи, Старо Шипово, Основна школа, Расадник, Олићи, Ступна и Извор Пливе“, казала је Биљана Шегрт, руководилац „Електродистрибуције“ Шипово.

На подручју Приједора радови се изводе на 10 нисконапонских мрежа са којих се снабдијева 1.170 купаца. Ријеч је о трафо-подручјима Гашића поље – дјечији вртић, Расадник, Чиркин поље 3 и 4, Свале, Чејрјеци 1, 2 и 5, Омарска 1 – Арсенал и Омарска 1 – Стадион.

Драшко Љубичић, технички руководилац „Електродистрибуције“ Приједор, прецизира да је током минуле године постављено 237 нових стубова, односно 80 одсто од уговореног броја на нисконапонској мрежи, након чега слиједи посао на развлачењу проводника.

„Пројектом је у наредном периоду планирана и реконструкција два далеководна правца – Стара Лисина и Поткозарје са којих се снабдијева око 2.200 купаца“, додао је Љубичић.

Задња радна јединица у којој су започели радови је Србац гдје су током децембра подигнута 44 бетонска стуба на трафо-подручју Смајинци.

„Ми смо са пројектом тек кренули, те очекујемо да се радови интензивирају на прољеће. Планом је обухваћено по пет средњенапонских и нисконапонсим мрежа“, истакла је Оливера Радовић, руководилац „Електродистрибуције“ Србац.

Пројектни радови су у фебруару ове године започели и на подручју радне јединице Козарска Дубица, а ускоро се планирају проширити и на преостале двије радне јединице – Бања Лука и Челинац, са чиме ће бити обухваћено цјелокупно дистрибутивно подручје „Електрокрајине“.

Пројекат у првој фази предвиђа постављање нових бетонских стубова и каблова на 50 средњенапонских и 151 нисконапонској мрежи, док у другој фази слиједи измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградња дигиталних бројила са даљинским очитавањем електричне енергије.

Циљ пројекта је обезбјеђење квалитетније испоруке електричне енергије за више десетина хиљада потрошача, затим, повећање ефикасности обрачуна и наплате, те значајно смањење дистрибутивних губитака предузећа.