+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Banja Luka, 21.02.2017. godine

Povodom učestalih medijskih spekulacija o visokim računima domaćinstava za električnu energiju, u kojima je izneseno mnogo paušalnih i netačnih optužbi na račun ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka, a u cilju potpunog i tačnog informisanja javnosti, objavljujemo saopštenje o sljedećem:

ZP „Elektrokrajina“ je u decembru 2016. godine, a zatim i u januaru ove godine zabilježila povećanje potrošnje električne energije zbog dugotrajnog perioda izuzetno niskih temperatura koje su primorale mnoge kupce na zagrijavanje i dogrijavanje stambenih i poslovnih prostora.Štaviše, „Elektrokrajina“ je u januaru 2017. zabilježila najveću mjesečnu potrošnju električne energije u poslijeratnom periodu u iznosu od 228,9 gigavat-časova (GWh), što je za 16% veća potrošnja u odnosu na januar 2016. godine. 

Rekordna mjesečna potrošnja električne energije je osnovni razlog što je kod nekih domaćinstava došlo do uvećanih januarskih računa za električnu energiju, izrađenih na osnovu iskazane potrošnje na brojilima kupaca. 
Ukazujemo da se velika većina brojila nalazi u samim objektima domaćinstava i stambenim zgradama, tako da kupci imaju stalnu mogućnost vlastitog uvida u stanje potrošnje. 
„Elektrokrajina“ sa svoje strane nema nikakvu tehničku mogućnost uticaja na rad brojila u cilj „naduvavanja potrošnje“, pa su optužbe za takve aktivnosti besmislene. 

Drugi razlog nešto većih januarskih računa kod svih kupaca u odnosu na prethodni period je korekcija naknade za obnovljive izvore energije (sa 0,0025 KM na 0,0044 KM po utrošenom kilovat-času) koju je utvrdila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske. To, međutim, ne predstavlja značajno povećanje u ukupnoj mjesečnoj potrošnji i prosječno iznosi do jedne KM. Pored toga što elektrodistributivna preduzeća ne donose odluku o visini naknade ona nisu ni korisnici prikupljenih sredstava.

Svi navodi o „nerealno visokim“ mjesečnim računima kupaca bez provjere stanja potrošnje na brojilu konkretnih kupaca (i po potrebi provjere ispravosti samog brojila) su paušalni i tendenciozni. Žalosna je činjenica da su pojedini mediji proteklih dana dali veliki prostor izjavama kupaca koji nisu čak ni podnijeli zahtjev za reklamaciju potrošnje ili provjeru ispravnosti brojila. 

Svaki kupac koji sumnja u iskazanu potrošnju ili ispravnost brojila može u matičnoj elektrodistribuciji zahtjevati provjeru potrošnje, kao i provjeru ispravnosti brojila koju vrši Republički zavod za standardizaciju i metrologiju.

Reklamaciju na januarski račun je do sada podnijelo oko 500 kupaca što predstavlja 0,2% od ukupnog broja kupaca „Elektrokrajine“, što samo po sebi demantuje tvrdnje o „opštoj pojavi“.
Svim kupcima kod kojih se utvrdi osnovanost reklamacije biće korigovan račun za električnu energiju, tako da ni na koji način neće biti oštećeni.

Posebno odbacujemo zlonamjerne insinuacije o navodnim „štimanjima računa građana zarad prikazivanja pozitivnog poslovanja preduzeća u 2016. godini“. 
Naime, „Elektrokrajina“ je u prvih devet mjeseci 2016. godine ostvarila povećanje prihoda za 7% u odnosu na isti period 2015. godine i iskazala neto dobit od 1.890.698 KM, zbog čega nije imala ni potrebe ni želje za „uljepšavanjem prošlogodišnjeg bilansa“.
Štaviše, „Elektrokrajina“ proteklih 10 godina konstantno posluje pozitivno, tako da će iskazana dobit za cijelu poslovnu 2016. godinu predstavljati samo nastavak trenda unaprijeđenja poslovno-finansijskih rezultata.