+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Поводом дезинформација о раду „Електрокрајине“ које су се појавиле у појединим медијима, дужни смо према купцима и јавности да укажемо на сљедеће чињенице:

„Електрокрајина“, као друштвено одговорнo предузеће, које живи са грађанима Републике Српске, указује да је због новонастале епидемиолошке ситуације, а поступајући према мјерама и смјерницама „Електропривреде РС“, обуставила све јавне набавке осим ургентних које су неопходне за рад система.

У „Електрокрајини“ раде грађани РС који нису имуни на вирус корона, али који су солидарни са својим суграђанима. Наиме, овај колектив има седам радника који су позитивни на корона вирус, док се велики број запослених налази у кућној изолацији. Запослени радници исказују солидарност са грађанима и колегама из приватног сектора, иако је наплата електричне енергије у протеклом мјесецу смањена за 40 одсто.

Није истина да је Управа „Електрокрајине“ одлучила да смањи плате запослених, већ ће пуну мартовску плату исплатити у прописаном року, односно утврђену цијену рада са минулим радом, накнадом за превоз и топлим оброком у данима које радници проводе на радним мјестима.

Одлука о подијељеним пословима и смањању радног времена на шест радних сати дневно неће утицати на плате које ће бити исплаћене у пуном износу осмочасовног радног времена.

Одлука о смањењу плата због солидарности са приватним сектором, у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуције, односи се искључиво на руководиоце, тако да ће чланови Управе „Електрокрајине“ добити нето плату умањену за 20 одсто, док ће руководиоци радних јединица имати умањење нето плате од 10 одсто.

За све остале раднике одрицање од дијела примања у корист Фонда солидарности заснива се искључиво на добровољној основи. Радници са примањима изнад 1.000 КМ упитани су да се одрекну 100 КМ на нето плату, док су они са примањима испод 1.000 КМ упитани за одрицање у износу од 50 КМ. Наглашавамо још једном да се та активност спроводи на добровољној основи и да се према запосленима који се не одрекну дијела плате неће примијенити било какве санкције.