+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Ribnik, 31.07.2015. godine

Direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić su u Previji kod Ribnika svečano otvorili novi poslovni objekat Poslovnice preduzeća.

Direktorica preduzeća je rekla je da su radnici poslovnice Ribnik sada dobili moderan radni prostor sa adekvatnim uslovima za rad, a kupci električne energije prostorije u kojima mogu ostvariti svoje potrebe.

Kuzmanovićeva je navela da elektrodistributivna preduzeća u RS, pa tako i „Elektrokrajina“imaju dva osnovna poslovna zadatka – smanjenje distributivnih gubitaka i povećanje nivoa naplate električne energije.

„S ciljem ostvarivanja tih zadataka `Elektrokrajina` je od 2006. godine uložila desetine miliona maraka na prioritetne projekte sanacije postojeće i izgradnju nove distributivne mreže sa akcentom na uvođenje i razvoj daljinskog očitavanja brojila i uređenja mjernih mjesta“, kaže Kuzmanovićeva.

Ona je rekla da je uspješna realizacija postavljenih zadataka dovela do poboljšanja finansijskih rezultata preduzeća, što je otvorilo prostor i za investicije u obnovu radne mehanizacije i izgradnju novih poslovnih objekata preduzeća.

„Prva na redu za izgradnju upravo je bila poslovnica Ribnik, čiji su radnici proteklih godina radili u privremenom, neuslovnom i dotrajalom montažnom objektu u kojem je bilo teško ostvariti očekivanu radnu produktivnost i adekvatno uslužiti kupce električne energije“, istakla je Kuzmanovićeva.

Ona je napomenula da novoizgrađeni objekat poslovnice Ribnik pored opštine Ribnik distributivno pokriva i opštine Drinić i Istočni Drvar sa više od 2.000 kupaca električne energije.

{loadposition Ribnik2}

Novoizgrađeni poslovni objekat čvrste gradnje je površine 260 metara kvadratnih, asfaltiran je pristupni put, te urađeno unutrašnje opremanje objekta. Vrijednost investicije iznosila je 280.000 KM i finansirana je iz vlastitih sredstava „Elektrokrajine“.

Ministar Đokić je izrazio zadovoljstvo zbog izgradnje novog objekta na području opštine Ribnik, jer će radnici, a i kupci električne energije, imati adekvatan radni prostor za kvalitetniju uslugu.

On je istakao da je „Elektrokrajina“ Banjaluka u procesu stalnih investicija, podsjećajući da je Vlada Srpske kroz program Investiciono-razvojne banke Srpske koji pruža podršku privrednom sektoru odobrila „Elektrokrajini“ 20 miliona KM kreditnih sredstava za razvoj, u okviru čega je i izgradnja ovakvih objekata.

„Pored toga, velika ulaganja `Elektrokrajina` će i poboljšati uslove snabdijevanja, imati veći nadzor nad potrošačima električne energije u smislu pojačane kontrole i uvođenja savremenih sredstava i opreme za kvalitetnije poslovanje s ciljem smanjenja distributivnih gubitaka“, istakao je Đokić.

On je rekao da je iz poslovanja „Elektrokrajine“ Banjaluka u posljednjih nekoliko godina vidljivo da se distributivni gubici smanjuju i da se privode onoj granici na kojoj su verifikovani u tehničkom smislu na mreži.

Đokić je rekao da je preduzeće „Elektrokrajina“ Banjaluka najveće preduzeće ovog tipa u Srpskoj koje električnom energijom snabdijeva oko 49 odsto stanovništva Republike Srpske.

On je naveo da su okviru aktivnosti koje provodi ovo preduzeće brojni napori koje čine ka poboljšanju i stvaranju boljih uslova poslovanja s ciljem da „Elektroprivreda Srpske“ ostvaruje što bolje rezultate u poslovanju i kroz distributivnu funkciju.

„Važna komponenta tog rada je doprinos razvoju lokalnih zajednica i konstantno nastojanje da se taj razvoj osjeti“, istakao je Đokić.

Đokić je rekao da je Vlada Srpske odlučna u namjeri da u narednim godinama poveća obim investicija u sektor energetike u Srpskoj kroz izgradnju novih, prije svega proizvodnih, ali i poslovnih objekata, putem kojih će „Elektroprivreda Srpske“ biti jača i bogatija, te razvijati svoju konkurentsku sposobnost u uslovima otvorenog tržišta.

Svečanosti u Ribniku prisustvovali su i Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, nekoliko načelnika opština iz te regije, te članovi Uprave, Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i rukovodioci radnih jedinica preduzeća, kao i radnici Poslovnice Ribnik.