+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Banja Luka, 02.11.2017. godine

„Elektrokrajina“ je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila trend unapređenja poslovnih i finansijskih rezultata, koji se ogledaju u povećanju prihoda i profita, poboljšanju naplate električne energije i dodatnog smanjenja distributivnih gubitaka.

U periodu januar–septembar ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 170 miliona KM, što je za 3,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je neto dobit porasla na 3,37 miliona KM ili za 78,5 odsto.
Ulaz u Elektrokrajinu

Naplata električne energije je u obračunskom periodu uvećana za 3,4 procentna poena, odnosno na 109,3 odsto, uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih ugovora o reprogramu, kao i nagodbi posredstvom medijacije.

„Dosljedno provodimo sve mjere i mehanizme za efikasniju naplatu, što daje pozitivne rezultate. Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug“, istakla je direktorica Seka Kuzmanović.

Ukazala je i na uspješnu realizaciju mjera koje dovode do konstantnog višegodišnjeg pada distributivnih gubitaka, koji su smanjeni za dodatna 0,3 procentna poena, odnosno na 12,7 odsto, što je najniži devetomjesečni nivo u zadnjih nekoliko decenija.

„Distributivne gubitke smanjujemo namjenskim investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže, sa akcentom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, kao i stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje“, kazala je Seka Kuzmanović.

elektricari

S tim u vezi, preduzeće je u prvih devet mjeseci ove godine realizovalo investicije u iznosu od 12,1 milion KM, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 193 kilometra distributivne mreže i 70 trafostanica.

Kada je riječ o borbi protiv neovlaštene potrošnje električne energije, preduzeće je zaključno sa krajem septembra otkrilo 298 takvih slučajeva, sa ukupno obračunatom potrošnjom u vrijednosti od 470.666 KM.

„Odlučna borba protiv neovlaštene potrošnje i u narednom periodu ostaje jedan od najvažnijih zadataka“, poručili su iz Uprave „Elektrokrajine“ podsjećajući da se krađa električne energije po novom Krivičnom zakoniku RS tretira kao krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora i novčanom kaznom za počinioce.