+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Banja Luka, 24.04.2017. godine

Centralna proslava jubileja 70 godina poslovanja „Elektrokrajine“ održana je danas u Banskom dvoru u Banjoj Luci u okviru koje je otvorena izložba fotografija i eksponata početaka elektrifikacije i istorijskog razvoja Preduzeća, te kao kruna manifestacije opriličena Svečana akademija sa bogatim umjetničkim programom.

Mali broj javnih preduzeća u Republici Srpskoj i okruženju se može pohvaliti ovolikom dugovječnošću postojanja, a nadasve uspješnog rada i poslovanja.

Na početku Svečane akademije intonirana je himna Republike Srpske, te održana minuta ćutanja u pomen na radnike koji su položili živote u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i sve zaposlene iz prethodnih generacija koji više nisu sa nama.

Direktorica Seka Kuzmanović je prisutne zvanice, goste i zaposlene upoznala sa najvažnijima događajima, poslovnim uspjesima i transformacijama kroz koje je „Elektrokrajina“ prošla u proteklih sedam decenija.

Podsjetila je da je Elektrokrajina osnovana 1947. pod prvobitnim imenom „Električno preduzeće“ Banja Luka, kao dio napora tadašnjih vlasti da, nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu, otpočnu infrastrukturnu obnovu.

Ukazala je da je 1963. godine došlo do integracije četiri regionalna električna preduzeća iz Banjaluke, Prijedora, Jajca i Bugojna, kada preduzeće mijenja naziv u „Elektro-Banjaluka“, dok pod sadašnjim imenom posluje od 1974. godine. 

Na najvećim iskušenjima u istoriji, Preduzeće je bilo početkom 90-tih godina prošlog vijeka u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kada se zbog raspada elektroenergetskog sistema Jugoslavije i manjka proizvodnih kapaciteta, pristupilo iznuđenim redukcijama u isporuci električne energije. 

{loadposition jubilej}

„Zahvaljujući nadljudskom zalaganju naših radnika u izuzetno teškim ratnim uslovima, uspješno smo održali elektroenergetski sistem, a time i svakodnevni život stanovništva, institucija i privrede na našem distributivnom području“, kazala je Seka Kuzmanović.

Nakon rata „Elektrokrajina“ kreće putem obnove i izgradnje nove distributivne mreže u okviru elektroenergetskog sistema Republike Srpske, dok od 2005. godine posluje kao zavisno akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Mješovitog holdinga „Elektroprivreda RS“.

„Elektrokrajina“ je danas najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj. Električnom energijom snabdijeva više od 252.000 kupaca sa područja dva grada i 19 opština Krajine, odnosno 48% konzuma u RS.

Elektrokrajina se razvija u moderan poslovni sistem, usmjeren ka sanaciji i izgradnji najmodernije distributivne mreže i zadovoljenju potreba kupaca, te unapređenju poslovnih i finansijskih rezultata sa čime stvara uslove i za jaču podršku široj društvenoj zajednici.

Direktorica je ocijenila da će naredni period biti obilježen liberalizacijom domaćeg tržišta električne energije, ističući da je „Elektrokrajina“, uprkos tim izazovima, odlučna u namjeri da očuva poziciju vodećeg distributera i snabdjevača električnom energijom u RS. 

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je na Svečanoj akademiji da je „Elektrokrajina“ dala ogroman doprinos razvoju sektora energetike u RS u protekle dvije i po decenije.

Đokić je naveo da „Elektrokrajina“ učestvuje u realizaciji Energetske politike RS koja polazi od toga da je energetika najvažniji stub ukupnog privrednog razvoja Srpske.

„“Elektrokrajina“ stalno unapređuje poslovanje, uvodi nove tehnologije, razvija sistem distribucije električne energije do krajnjih potrošača, koristeći nove oblike znanja i modernizacijom mreže i postrojenja“, istakao je ministar.

Ukazao je da je „Elektrokrajina“ nedavno ugovorila projekat rekonstrukcije distributivne mreža „težak“ 15 miliona evra, u sklopu kojeg će biti instalisano 30.000 digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje.

Predsjednik RS Milorad Dodik zbog iznenadnih neodložnih obaveza nije bio u prilici da prisustvuje Svečanoj akademiji, ali je uputio pismo podrške u kome je radnicima i Upravi čestitao jubilej, ističući da „Elektrokrajina“ ide putem razvoja i unapređenja poslovnih rezultata.

U sklopu manifestacije prikazan je film o istorijatu Preduzeća, dok su umjetnički program obogatili nastupi Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“, teatarski performans glumaca Bojana Kolopića i Željka Erkića koji su oživjeli likove Nikole Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, te Plesni studio „Point“ iz Banje Luke.

Svečanoj akademiji su prisustvovali narodni poslanici i delegati sa područja Krajine, više ministara u Vladi RS, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, v.d. direktora „Elektroprivrede RS“ Željko Kovačević. čelnici republičkih institucija i ustanova, načelnici krajiških opština, predstavnici društveno-političkog i kulturnog života RS, poslovni partneri iz zemlje i regiona, te sadašnji i bivši rukovodioci i radnici „Elektrokrajine“.