+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Подношење Захтjева за провођење тарифног поступка за утврђивање накнаде за коришћење дистрибутивне мреже (мрежарина) била је законска обавеза „Електрокрајине“ и осталих оператора дистрибутивног система (ОДС) у Републици Српској.

Регулаторна комисија за енергетику РС је на основу поднесених захтјева покренула тарифни поступак током кога ће бити преиспитана и одређена висина оправданих трошкова ОДС-ова за период 2023. – 2025. године, потребних за обављање дистрибутивне дјелатности.

Драган Чавић, в.д. директора „Електрокрајине“, гостујући у програму Радио-телевизије РС напоменуо је да су накнаде за мрежарину и прикључке потрошача, као основних прихода ОДС-ова, потпуно регулисане одлукама Регулаторне комисије за енергетику.


Он је указао да је посљедњи цјеловити тарифни поступак у РС проведен још 2007. године.

„Ми смо законом били у обавези да до 30. априла ове године, која је посљедња година текућег тарифног периода, поднесемо захтјев за провођење тарифног поступка, што смо и урадили. Захтјев темељимо на основу повећања трошкова рада и одржавања предузећа“, истакао је Чавић, наводећи, између осталог, енормно поскупљење репроматеријала за прикључак потрошача на мрежу.

Коментаришући стање на електроенергетском тржишту, Чавић је истакао да „Електропривреда РС“ има најнижу цијену електричне енергије у региону и Европи, прецизирајући да домаћинства у РС плаћају  10 пута нижу цијену него на берзанском тржишту.

„За разлику од многих других земаља у окружењу и Европи, у Републици Српској ове године неће доћи до повећања цијена електричне енергије нити има рестрикција у снабдијевању потрошача“, нагласио је Чавић.

Он је подсјетио да је „Електрокрајина“ прошлу годину пословала позитивно упркос губитку прихода по основу продаје електричне енергије, на начин да је за трећину смањила број радника и строго водила рачуна о контроли непродуктивних расхода.

„Предузеће у свим секторима прави помаке и убијеђен сам да ће то бити настављено и убудуће“, оцијенио је Чавић.

Цјелокупно гостовање в.д. директора „Електрокрајине“ на РТРС можете погледати у видео прилогу.