+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 24.04.2017. године

Централна прослава јубилеја 70 година пословања „Електрокрајине“ одржана је данас у Банском двору у Бањој Луци у оквиру које је отворена изложба фотографија и експоната почетака електрификације и историјског развоја Предузећа, те као круна манифестације оприличена Свечана академија са богатим умјетничким програмом.

Мали број јавних предузећа у Републици Српској и окружењу се може похвалити оволиком дуговјечношћу постојања, а надасве успјешног рада и пословања.

На почетку Свечане академије интонирана је химна Републике Српске, те одржана минута ћутања у помен на раднике који су положили животе у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, као и све запослене из претходних генерација који више нису са нама.

Директорица Сека Кузмановић је присутне званице, госте и запослене упознала са најважнијима догађајима, пословним успјесима и трансформацијама кроз које је „Електрокрајина“ прошла у протеклих седам деценија.

Подсјетила је да је Електрокрајина основана 1947. под првобитним именом „Електрично предузеће“ Бања Лука, као дио напора тадашњих власти да, након разарања у Другом свјетском рату, отпочну инфраструктурну обнову.

Указала је да је 1963. године дошло до интеграције четири регионална електрична предузећа из Бањалуке, Приједора, Јајца и Бугојна, када предузеће мијења назив у „Електро-Бањалука“, док под садашњим именом послује од 1974. године.

На највећим искушењима у историји, Предузеће је било почетком 90-тих година прошлог вијека у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату када се због распада електроенергетског система Југославије и мањка производних капацитета, приступило изнуђеним редукцијама у испоруци електричне енергије. 

{loadposition jubilej}

 

„Захваљујући надљудском залагању наших радника у изузетно тешким ратним условима, успјешно смо одржали електроенергетски систем, а тиме и свакодневни живот становништва, институција и привреде на нашем дистрибутивном подручју“, казала је Сека Кузмановић.

Након рата „Електрокрајина“ креће путем обнове и изградње нове дистрибутивне мреже у оквиру електроенергетског система Републике Српске, док од 2005. године послује као зависно акционарско друштво у већинском власништву Мјешовитог холдинга „Електропривреда РС“.

„Електрокрајина“ је данас највеће електродистрибутивно предузеће у Републици Српској. Електричном енергијом снабдијева више од 252.000 купаца са подручја два града и 19 општина Крајине, односно 48% конзума у РС.

Електрокрајина се развија у модеран пословни систем, усмјерен ка санацији и изградњи најмодерније дистрибутивне мреже и задовољењу потреба купаца, те унапређењу пословних и финансијских резултата са чиме ствара услове и за јачу подршку широј друштвеној заједници.

Директорица је оцијенила да ће наредни период бити обиљежен либерализацијом домаћег тржишта електричне енергије, истичући да је „Електрокрајина“, упркос тим изазовима, одлучна у намјери да очува позицију водећег дистрибутера и снабдјевача електричном енергијом у РС.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, рекао је на Свечаној академији да је „Електрокрајина“ дала огроман допринос развоју сектора енергетике у РС у протекле двије и по деценије.

Ђокић је навео да „Електрокрајина“ учествује у реализацији Енергетске политике РС која полази од тога да је енергетика најважнији стуб укупног привредног развоја Српске.

Електрокрајина стално унапређује пословање, уводи нове технологије, развија систем дистрибуције електричне енергије до крајњих потрошача, користећи нове облике знања и модернизацијом мреже и постројења“, истакао је министар.

Указао је да је „Електрокрајина“ недавно уговорила пројекат реконструкције дистрибутивне мрежа „тежак“ 15 милиона евра, у склопу којег ће бити инсталисано 30.000 дигиталних бројила са даљинским очитавањем потрошње.

Предсједник РС Милорад Додик због изненадних неодложних обавеза није био у прилици да присуствује Свечаној академији, али је упутио писмо подршке у коме је радницима и Управи честитао јубилеј, истичући да „Електрокрајина“ иде путем развоја и унапређења пословних резултата.

У склопу манифестације приказан је филм о историјату Предузећа, док су умјетнички програм обогатили наступи Женског камерног хора „Бањалучанке“, театарски перформанс глумаца Бојана Колопића и Жељка Еркића који су оживјели ликове Николе Тесле и Јована Јовановића Змаја, те Плесни студио „Поинт“ из Бање Луке.

Свечаној академији су присуствовали народни посланици и делегати са подручја Крајине, више министара у Влади РС, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, в.д. директора „Електропривреде РС“ Жељко Ковачевић.  челници републичких институција и установа, начелници крајишких општина, представници друштвено-политичког и културног живота РС, пословни партнери из земље и региона, те садашњи и бивши руководиоци и радници „Електрокрајине“.