+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука , 04.11.2014. године

ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука је у првих девет мјесеци 2014. године, смањила дистрибутивне губитке на 14,4 одсто, што је најнижи ниво у послијератној историји предузећа, показују званични пословни резултати.

Дистрибутивни губици „Електрокрајине“ у периоду јануар – септембар 2014. мањи су за 1,5 одсто него у истом периоду прошле године (15,9 одсто), а чак за 4,5 одсто у односу на деветомјесечни обрачун 2012. године (18,9 одсто).

„Дистрибутивне губитке константно смањујемо кроз појачане активности на контроли и измјештању мјерних мјеста, откривању неовлаштене потрошње, увођењу даљинског очитавања електричне енергије, те санацији постојеће и изградњи нове дистрибутивне мреже“, истакла је Сека Кузмановић, директор „Електрокрајине“.

seka kuzmanovic

Други изузетно важан пословни параметар је ниво наплате електричне енергије који је у прва три квартала ове године износио 103,9 одсто што је за 0,3 одсто више него у истом периоду лани, а прелази 100 одсто јер, поред наплате текуће потрошње, укључује и наплату потраживања по раније склопљеним репрограмима.

Остоја Думонић, извршни директор за економске послове „Електрокрајине“, казао је да су укупни приходи предузећа закључно са крајем септембра износили 150 милиона КМ, чиме су за 2,5 одсто виши у поређењу са истим периодом прошле године.

Укупни расходи износили су 150,6 милиона КМ и за 0,3 одсто су виши него за првих девет мјесеци 2013. године, првенствено због повећаних трошкова хаваријског одржавања мреже након мајских поплава и негативно рјешених судских спорова.

„Електрокрајина“ је првих девет мјесеци ове године окончала са губитком од 651.236 КМ, што је, ипак, вишеструко мањи финансијски минус од планираних 2,5 милиона КМ, као и у поређењу са истим лањским периодом (3,8 милиона КМ).

Напомињемо да су незапамћене поплаве средином маја проузроковале директну материјалну штета на објектима и мрежи „Електрокрајине“ у износу од 2,15 милиона КМ. Објекат пословнице предузећа у Челинцу је био потпуно поплављен и неупотребљив за кориштење, хаваријски квар је задесио седам трафо-станица, док су бројне трафо-станице на подручјима Челинца, Бање Луке, Лакташа, Српца и Приједора биле под водом, што је захтјевало хитну интервенцију и донијело непланирано повећање оперативних трошкова.

Укупна штета од поплава, рачунајући и индиректне ефекте кроз повећане оперативне трошкове, интервентне активности и немогућност наплате у поплављеним подручјима, је далеко већа и процјењује се на око 7,2 милиона КМ.