+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 21.02.2017. године

Поводом учесталих медијских спекулација о високим рачунима домаћинстава за електричну енергију, у којима је изнесено много паушалних и нетачних оптужби на рачун ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука, а у циљу потпуног и тачног информисања јавности, објављујемо саопштење о сљедећем:

ЗП „Електрокрајина“ је у децембру 2016. године, а затим и у јануару ове године забиљежила повећање потрошње електричне енергије због дуготрајног периода изузетно ниских температура које су приморале многе купце на загријавање и догријавање стамбених и пословних простора.

Штавише, „Електрокрајина“ је у јануару 2017. забиљежила највећу мјесечну потрошњу електричне енергије у послијератном периоду у износу од 228,9 гигават-часова (GWh),што је за 16% већа потрошња у односу на јануар 2016. године.

Рекордна мјесечна потрошња електричне енергије је основни разлог што је код неких домаћинстава дошло до увећаних јануарских рачуна за електричну енергију, израђених на основу исказане потрошње на бројилима купаца.

Указујемо да се велика већина бројила налази у самим објектима домаћинстава и стамбеним зградама, тако да купци имају сталну могућност властитог увида у стање потрошње.

„Електрокрајина“ са своје стране нема никакву техничку могућност утицаја на рад бројила у циљ „надувавања потрошње“, па су оптужбе за такве активности  бесмислене.

Други разлог нешто већих јануарских рачуна код свих купаца у односу на претходни период је корекција накнаде за обновљиве изворе енергије (са 0,0025 КМ на 0,0044 КМ по утрошеном киловат-часу) коју је утврдила Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске. То, међутим, не представља значајно повећање у укупној мјесечној потрошњи и просјечно износи до једне КМ.Поред тога што електродистрибутивна предузећа не доносе одлуку о висини накнаде она нису ни корисници прикупљених средстава.

Сви наводи о „нереално високим“ мјесечним рачунима купаца без провјере стања потрошње на бројилу конкретних купаца (и по потреби провјере исправости самог бројила) су паушални и тенденциозни. Жалосна је чињеница да су поједини медији протеклих дана дали велики простор изјавама купаца који нису чак ни поднијели захтјев за рекламацију потрошње или провјеру исправности бројила.

Сваки купац који сумња у исказану потрошњу или исправност бројила може у матичној електродистрибуцији захтјевати провјеру потрошње, као и провјеру исправности бројила коју врши Републички завод за стандардизацију и метрологију.

Рекламацију на јануарски рачун је до сада поднијело око 500 купаца што представља 0,2% од укупног броја купаца „Електрокрајине“, што само по себи демантује тврдње о „општој појави“.

Свим купцима код којих се утврди основаност рекламације биће коригован рачун за електричну енергију, тако да ни на који начин неће бити оштећени.

Посебно одбацујемо злонамјерне инсинуације о наводним „штимањима рачуна грађана зарад приказивања позитивног пословања предузећа у 2016. години“.

Наиме, „Електрокрајина“ је у првих девет мјесеци 2016. године остварила повећање прихода за 7% у односу на исти период 2015. године и исказала нето добит од 1.890.698 КМ, због чега није имала ни потребе ни жеље за „уљепшавањем прошлогодишњег биланса“.

Штавише, „Електрокрајина“ протеклих 10 година константно послује позитивно, тако да ће исказана добит за цијелу пословну 2016. годину представљати само наставак тренда унапријеђења пословно-финансијских резултата.