+387 51 247 100 , бесплатна инфо линија 0800 50 116 callcentar@elektrokrajina.com
Izaberite stranicu

Бања Лука, 02.11.2017. године

„Електрокрајина“ је у првих девет мјесеци ове године наставила тренд унапређења пословних и финансијских резултата, који се огледају у повећању прихода и профита, побољшању наплате електричне енергије и додатног смањења дистрибутивних губитака.

У периоду јануар–септембар остварени су укупни приходи у износу од 170 милиона КМ, што је за 3,2 одсто више у односу на исти период прошле године, док је нето добит порасла на 3,37 милиона КМ или за 78,5 одсто.
Ulaz u Elektrokrajinu

Наплата електричне енергије је у обрачунском периоду увећана за 3,4 процентна поена, односно на 109,3 одсто, укључујући наплату потраживања по основу склопљених уговора о репрограму, као и нагодби посредством медијације.

„Досљедно проводимо све мјере и механизме за ефикаснију наплату, што даје позитивне резултате. Посебно водимо рачуна о ажурној наплати текуће потрошње код купаца са којима је у претходном периоду закључивано судско или вансудско поравнање, јер сматрамо недопустивим да ти купци поново улазе у дуг“, истакла је директорица Сека Кузмановић.

Указала је и на успјешну реализацију мјера које доводе до константног вишегодишњег пада дистрибутивних губитака, који су смањени за додатна 0,3 процентна поена, односно на 12,7 одсто, што је најнижи деветомјесечни ниво у задњих неколико деценија.

„Дистрибутивне губитке смањујемо намјенским инвестицијама у реконструкцију дистрибутивне мреже, са акцентом на измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије, као и сталним мјерама на контроли и сузбијању неовлаштене потрошње“, казала је Сека Кузмановић.

elektricari

С тим у вези, предузеће је у првих девет мјесеци ове године реализовало инвестиције у износу од 12,1 милион КМ, првенствено у изградњу и санацију 193 километра дистрибутивне мреже и 70 трафостаница.

Када је ријеч о борби против неовлаштене потрошње електричне енергије, предузеће је закључно са крајем септембра открило 298 таквих случајева, са укупно обрачунатом потрошњом у вриједности од 470.666 КМ.

„Одлучна борба против неовлаштене потрошње и у наредном периоду остаје један од најважнијих задатака“, поручили су из Управе „Електрокрајине“ подсјећајући да се крађа електричне енергије по новом Кривичном законику РС третира као кривично дјело са запријећеном казном затвора и новчаном казном за починиоце.